Site icon GeoCommunity.sk

Tibor Lieskovský v Rádiu Slovensko o mapovaní mayskej civilizácie

Tibor LieskovskýPráve pred mesiacom som si vypočul reláciu Nočná pyramída na stanici Rádio Slovensko, ktorej hosťom bol Tibor Lieskovský. V článku sa dozviete viac o jeho 5-týždňovej pracovnej misii v Guatemale, počas ktorej využíval poznatky z geodézie, geoinformatiky a archeológie. S kým spolupracuje na výskume mayskej civilizácie?

Kto je Tibor Lieskovský

Ing. Tibor Lieskovský, PhD. je vysokoškolský pedagóg, pôsobiaci na Katedre geodetických základov Stavebnej fakulty STU v Bratislave. Vyučuje predmety: Priestorové modelovanie v GIS, Geoinformatika, CAD systémy. Na Slovensku pomocou geodézie mapuje rondely, či sakrálne priestory. Je súčasťou slovenského tímu, ktorý už niekoľko rokov skúma pradávnu civilizáciu Mayov.

Tibor Lieskovský v médiách

Ako prebiehala práca na vykopávkach v džungli si môžete vypočuť v rozhovore s moderátorkou Kate Martinkovou. Reláciu Nočná pyramída vysielalo Rádio Slovensko dňa 6.10.2016. Spolu s Ing. Alexandrou Rášovou sa Tibor okrem mapovania zúčastnil konferencie a výstavy, ktorú v Guatemale zorganizoval slovenský tím výskumníkov.

Tibor Lieskovský bol v rozhlase už pred tohtoročnou expedíciou. V utorok 19. júla 2016 som ho hodinu počúval naživo v Rádiu Regina s redaktorom Richardom Šümeghym. Rozhovor s ním začína v 5. minúte a 50. sekunde. Tibor rozprával o geoinformatike, 3D vizualizácii a o mapovaní mayskej civilizácie v Guatemale, kam odlietal 21. júla s archeologickým tímom, aby počas 5 týždňov v období dažďov dokončil prieskum pyramídy – Žraločieho komplexu.

O tom, ako Slováci objavili pyramídu, priniesla dňa 31. októbra 2016 reportáž TV Markíza.

Archeologicko-geodetický výskum

Na projekte mapovania mayskej civilizácie Tibor dlhodobo spolupracuje s Ing. Jakubom Strakom a Ing. Jurajom Papčom, PhD., ktorý pri práci využíva meraciu techniku spoločnosti Geotronics Slovakia. Cieľom archeologicko-geodetického výskumu pracovníkov Katedry geodetických základov Stavebnej fakulty STU v Bratislave je uzatvoriť mapovanie lokality Uaxactún a pripraviť podrobný atlas máp všetkých objavených lokalít s podrobnými štruktúrami jednotlivých budov. Pre záverečné skompletizovanie sú dôležité podklady z leteckého laserového skenovania, ktoré sa momentálne realizuje v džungli.

Exit mobile version